02 August, 2007

MENJAWAB SOALAN MENGENAI RASUL DAHRISoalan dipetik dari komen :

abdussalam Inst. Al-Khadem KL said...
As'kum.
Bila saya ziarah blog ust abu syafiq ini saya dpti pelbagai kritikn seakan2 dilmprkn kepada ust2 yang saya sehingga skrg masih menghadiri pngajiannya.
Sbgi contoh Ustaz Rasul Dahri.Beliau seorg yg brgiat kuat mnympaikan apa yg blog ini kritik.
Untuk pengetahuan umum..Ust. Rasul Dahri pengajian yg selalu juga mmboringkn, mungkin disbbkn pnympaian suaranya yg agak gagap dan kurng menarik serta jarang dpt difahami ilmiahnya..
so .... saya mahu brtanya pd blog ini mengenai Ust Rasul Dahri. Apa pandangn antum mengenai beliau?Ini jugk krn org tua saya prnh melrng saya menghadiri pngajiannya krn dia dikatakan seorg yg membosankan serta suka dan cpt menghukum bert.dan bnrkah kitb2nya diharamkan oleh kesemua majlis agama islam?diharap tuan punya blog membantu saya.
wassalam...

Abduss Salam Inst. Al-Khadem.
------------------------------------------------------------------------------------------------


Dijawab oleh Abu Syafiq:
Assalamu'alaikum.
Pertama sekali sy ingin memohon maaf kerana tidak dapat kerap berada di blog ini atas urusan diluar. Sy pun tidak sangka sambutan yang amat memberangsangkan.
Secara ringkas bagi menjawab soalan yang ditanya maka sy menyatakan bhw kita perlu menilai seseorg itu dari aspek akidahnya.

Sekiranya akidah ia benar dan tidak brcanggah dgn islam waktu yang sama mengaku sebagai muslim maka kita tidak harus mengkafirkannya atau mengeluarkan dia dari insan bergelar muslim. Akan tetapi sekiranya terdapat kejelasan yang wadih(terang) akan kepesongan akidahnya maka disitu barulah trbuka ruang lingkup hukum sama-ada dia telah jatuh murtad atau tidak.

Mengenai soalan Abdussalam dari Kl seperti di atas tadi mengenai Rasul Dahri seorang warganegara BUKAN malaysia yang kita dapati kerap menghidupkan akidah songsang lantas mencipta ajaran baru yang tidak langsung bertepatan dengan Al-quran dan Al-sunnah bahkan Rasul Dahri sering menyelitkan akidah asas Yahudiyah antaranya fahaman sesat' Allah Duduk' sedangkan Alquran tidak pernah menyandarkan sifat JALIS (duduk) bagi Allah dan hadith juga tidak menyatakan sedemikian.

Tetapi disana ada kalimah ISTAWA yang disandarkan oleh Allah pada diriNya. Apabila kita kaji berdasarkan hadis dan fahaman bahasa arab maka didapati bahawa ISTIWA ALLAH bukan dan tidaklah bererti JALIS (duduk) bahkan dinyatakan sebagaimana yang dinyatakan olehNya sendiri iaitu 'istawa alal arasy' tanpa bersifat duduk mahupun bertempat dan tidak berbentuk..inilah akidah Nabi dan ulama salaf serta kesemua ulama islam sebenar.

Ya..sememangnya buku karangan Rasul Dahri telah diharamkan di tanah-air kita.
Lihat pewartaan buku Rasul Dahri diharamkan oleh Majlis Fatwa Kebangsaan

Masakan tidak diharamkan kerana buku dan ceramah Rasul Dahri penuh dengan penyebaran ajaran baru iaitu menghidupkan akidah yahudi.
Antara sebab diharamkan artikel,kenyataan, buku dan segalanya yang salah terbit dari Rasul Dahri adalah:-

1- Rasul Dahri membawa fahaman akidah Yahudi yang jelas kesesatannya iaitu fahaman ' Allah Bersifat Duduk '.
2-Rasul Dahri menetapkan tempat bagi Allah dan Allah itu bertempat. Sedangkan Allah tidak pernah menyatakan Dia bertempat. Manakala 'istawa' bila disandarkan kepada Allah tidaklah bererti duduk mahupun bertempat.
3-Rasul Dahri memuji agama Kristian sebagai agama yang benar disisi Allah. Sedangkan Allah dan RasulNya Nabi kita Muhammad tidak pernah menyatakan sedemikian.

4-Rasul Dahri menganggap bahawa agama Yahudi itu adalah agama Allah yang suci lagi mulia. Sedangkan kebenarannya adalah agama Yahudilah yang menentang Islam bahkan Yahudi membunuh para Ambiya(nabi-nabi).

5-Rasul Dahri mengkafirkan sesiapa sahaja yang berakidah ' Allah Tidak Memerlukan Tempat'. Sedangkan itu adalah akidah islam yang dinyatakan oleh Nabi Muhammad sendiri dalam Hadith baginda riwayat Muslim dalam Sohihnya pada bab Ma yuqol Indal Qiyam....

Banyak lagi kepesongan, kesongsangan dan kesesatan yang jelas disebarkan oleh Rasul Dahri ini di tanah-air kita malaysia dan diluar malaysia.
Saya mengajak Rasul Dahri untuk berdebat pada segala masaalah akidahnya yang songsang seperti di atas dan selainnya.

Wassalam.

2 comments:

Anonymous said...

Penulisan yang ilmiah berdasarkan rujukan2 kitab2 muktabar .Ini secara tidak langsung membantu masyarakat memahami ulamak2 muktabar malah meyakinkan bahawa penulisan tersebut benar2 dari nukilan paraulamak muktabar.Ustaz perlu perbanyakkan nas2 Al quran dan hadisth beserta rujukannya untuk menghadapai golongan wahhabi.Saya cadangkan banyakkan rujukan Imam syafie sebagai rujukan supaya terbukti golongan wahhabi menukil salah terhadap buku imam syafie.

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.

Klik Gambar Untuk Cepat

APA ITU WAHABI SEBENARNYA ?

AKIDAH ISLAM

AKIDAH ISLAM
INILAH AKIDAH ISLAM YANG RIWAYATKAN OLEH IMAM MUSLIM DALAM SOHIHNYA

SYEIKH ABDULLAH AL-HARARI : PAKAR HADITH ZAMAN KINI & PEJUANG AQIDAH ISLAM ZAMAN KINI

SYEIKH ABDULLAH AL-HARARI : PAKAR HADITH ZAMAN KINI & PEJUANG AQIDAH ISLAM ZAMAN KINI
Pakar Ilmu Hadith Zaman Kini Adalah Seorang Ulama Yang Beraliran Ahli Sunnah Wal Jama'ah Iaitu Al-Muhaddith Syeikh Abdullah Al-Harari. Wahhabi Yang Memusuhi Islam Dan Wahhabi Yang Membawa Ajaran Mujassimah Sangat Benci Terhadap Semua Ulama Islam Dan Mengkafirkan Umat Islam

Syeikh Abdullah Al-Harari

  • http://www.youtube.com/watch?v=3XfsIPzC4S8&NR=1

SYEIKH SAYYID 'ALAWI AL-MALIKY

SYEIKH SAYYID 'ALAWI AL-MALIKY
Beliau merupakan ulama ASWJ yg dikafirkan oleh Wahhabi. Beliau mengajar di Masjid Al-Haram Mekah di Bab As-Salam mengenai ilmu aqidah Ahli Sunnah Wal Jama'ah Al-Asya'irah. Kemudian beliau dihalau oleh Wahhabi dan dimaki oleh Wahhabi sebagai Thogout Babis Salam. Wahhabi adalah Yahudi dan pembunuh ulama Islam.

Blog Ini Telah Mencecah Lebih 1 Juta Pengunjung Dalam Masa 10 Bulan Dari Pembukaan

Min Aina Yanzuruna Ilaina?