08 July, 2008

Pandangan Asri Tentang MUBAHALAH Pandangan Yang Entah Apa-apa


MUFTI PERLIS MOHD ASRI YANG TAK TAHU PASAL MUBAHALAH TETAPI MENGADA-GADA BERCAKAP MENGENAINYA.

ISLAM HANYA MENGHORMATI PANDANGAN YANG MENEPATI SYARAK BUKAN PADA PANDANGAN YANG DUNGGU LAGI BERCANGGAH DENGAN ISTILAH HUKUM SYARAK.

Pada asalnya bagi Asri Al-Wahhabi ini mencelah dalam beberapa kes di negara kita ini boleh menaikkan lagi namanya dipesada kemasyhuran. Namun dia tersilap apabila perkara agama yang hendak dikaitkan dengan isu terbabit telah menyerlahkan lagi kejahilan seorang yang bergelar MUFTI seperti Asri Al-Wahhabi.
Kesian mufti-mufti yang lain alim tetapi Asri telah memberi gambaran bahawa jahil pada asas agama pun boleh jadi MUFTI.Perkara ini perlu diperbetulkan!.

Pandangan Asri Al-Wahhabi agar Dato' Seri Anwar Ibrahim dan bekas pembantunya Mohd Saiful Bukhari Azlan melakukan Mubahalah dalam isu tuduh menuduh pada jenayah liwat telahpun ditolak oleh insan yang berakal seperti Mufti Perak Dato Harunsani, bekas Mufti Wilayah Perseketuan Dato' Hasyim Yahya dan Dato' Seri Anwar Ibrahim sendiri. JAKIM juga turut menolak fahaman dan pandangan dunggu itu.

Rujuk: http://anwaribrahimblog.com/2008/07/07/mubahalah-tidak-perlu-dilaksanakan-kata-ketua-pengarah-jakim/

Rujuk:
http://harakahdaily.net/index.php?option=com_content&task=view&id=15618&Itemid=1

Selainya ianya ditolak oleh 'orang yang ada akal' hukum Islam juga telah lama memberi pengertian Mubahalah sebenar berbeza dengan fahaman cetek Muftary Asri.
Ini kerana tuntutan Mubahalah dilakukan oleh Nabi Muhammad dan sahabat baginda serta ulama Islam pada pertelingkahan dengan golongan yang salah pada perkara agama dan syariat islam BUKAN pada kepentingan sendiri dan BUKAN pada kes tuduh-menuduh!.

* Awas! Mohd Asri turut pemalsukan kenyataan 'nabi bagi wahhabi' Ibnu Qayyim Al-Jauziyyah. Teks asal Ibnu Qayyim mengenai Mubahalah dalam kitabnya Zad Al-Ma'aad tertera kalimat
إذا قامت عليهم حجة الله
iaitu setelah ditegakkan hujjah Allah (dalil syarak) ke atas mereka. tetapi Asri membuang perkataan Allah disitu maka maknanya menjadi seperti yang Asri sendiri ingin mempublisitikan dirinya secara murah-murahan.

Lihat juga sanggahan ilmiah terhadap Asri dalam hal ini:
http://abu-syafiq.blogspot.com/2008/07/asri-ramai-orang-jahil-pasal-al.html

Wassalam.

www.abu-syafiq.blogspot.com

No comments:


Klik Gambar Untuk Cepat

APA ITU WAHABI SEBENARNYA ?

AKIDAH ISLAM

AKIDAH ISLAM
INILAH AKIDAH ISLAM YANG RIWAYATKAN OLEH IMAM MUSLIM DALAM SOHIHNYA

SYEIKH ABDULLAH AL-HARARI : PAKAR HADITH ZAMAN KINI & PEJUANG AQIDAH ISLAM ZAMAN KINI

SYEIKH ABDULLAH AL-HARARI : PAKAR HADITH ZAMAN KINI & PEJUANG AQIDAH ISLAM ZAMAN KINI
Pakar Ilmu Hadith Zaman Kini Adalah Seorang Ulama Yang Beraliran Ahli Sunnah Wal Jama'ah Iaitu Al-Muhaddith Syeikh Abdullah Al-Harari. Wahhabi Yang Memusuhi Islam Dan Wahhabi Yang Membawa Ajaran Mujassimah Sangat Benci Terhadap Semua Ulama Islam Dan Mengkafirkan Umat Islam

Syeikh Abdullah Al-Harari

  • http://www.youtube.com/watch?v=3XfsIPzC4S8&NR=1

SYEIKH SAYYID 'ALAWI AL-MALIKY

SYEIKH SAYYID 'ALAWI AL-MALIKY
Beliau merupakan ulama ASWJ yg dikafirkan oleh Wahhabi. Beliau mengajar di Masjid Al-Haram Mekah di Bab As-Salam mengenai ilmu aqidah Ahli Sunnah Wal Jama'ah Al-Asya'irah. Kemudian beliau dihalau oleh Wahhabi dan dimaki oleh Wahhabi sebagai Thogout Babis Salam. Wahhabi adalah Yahudi dan pembunuh ulama Islam.

Blog Ini Telah Mencecah Lebih 1 Juta Pengunjung Dalam Masa 10 Bulan Dari Pembukaan

Min Aina Yanzuruna Ilaina?