04 September, 2008

YADIM & DATO' NAKHAIE: SYEIKH AL-HARARI SEORANG AL-MUHADDITH & TA'ZIAH BUAT PENCINTA ULAMA

PENGERUSI YAYASAN DAKWAH ISLAMIAH MALAYSIA (YADIM) AL-FADHIIL DATO' MOHD NAKHAIE BIN HAJI AHMAD MENYIFATKAN SYEIKH ABDULLAH AL-HARARI AL-HABASYI SEBAGAI AL-MUHADDITH DAN MENGUCAPKAN TA'ZIAH ATAS PEMERGIAN BELIAU KE RAHMATULLAH
Kenyataan Pengerusi YADIM Dato Nakhaie:

"
Kepada As Syeikh Husam Khorokirah
Jamaiyyah Al Masyarie Al Khairiah
Beirut
Lubnan

Tuan,

SEKALUNG TAKZIAH

Dengan penuh rasa kesedihan dan dukacita, kami telah menerima berita pemergian Al-Muhaddith Syeikh Abdullah Al-Harari Al-‘Abdary Rahimahullah ke rahmatullah pada tanggal 2 Ramadhan.

Bagi pihak Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM), terimalah ucapan ta’ziah dengan sepenuh ikhlas dari kami.

Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh beliau serta ditempatkan di dalam syurga bersama para ambiya dan solihin.

Yang benar,

DATO’ HAJI MOHD NAKHAIE HAJI AHMAD

Pengerusi,
Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia ".


* Sumber dipetik dari perutusan khas rasmi dalam bahasa Inggeris yang dihantar oleh Dato Hj Nakhaie Bin Hj Ahmad Pengerusi Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia kepada wakil rasmi Jam'iyyah untuk diserahkan kepada Jam'iyyah Al-Masyari' Al-Khoiriyyah Al-Islamiyyah Beirut Lubnan pada Khamis, 4hb September 2008, jam 1:46pm waktu Malaysia. (rujuk scan di atas)

1 comment:

aduean said...

Assallammualaikom Ya.. Umat Muahammad.

Bismillahirahmanirahim..

Sebelum saya meneruskan Komentar ini terlebih dahulu saya memohon ampun dan maaf sekiranya kata-kata dari komentar saya ini ada yang sampai menyinggung perasaan yang membaca komentar ini.

Kebanyakan kita sabagai manusia yang jahil ini lupa atau mungkin tidak menyadari akan kejhilan diri sendiri, apabila sudah mendapat sedikit Ilmu ( Sifat Allah )dengan pengetahuan yang diberi kita sudah mula merasai pandai yang membawa kepada ciri-ciri keanggkuhan diri yang tanpa kita sadari. Manusia ini kebanyakan JAHIL MURAKAP ( Jahil akan dirinya dan Jahil akan Tuhannya).Manusia yang tidak belajar Imu Tauhid yang tidak Tuntas/Tahkiq dengan Guru Mursyid tanpa Rabitah hingga sampai kepada Rasullullah Sallallah Alaihi Wassallam inilah yang dikatakan Umat Dakwah sahaja dan dan bukan dari gulungan Umat Mujabah ( Umat yang perkenakan Oleh rasullullah S.A.W )Kesempurnaan kita mengaku sebagai umat Muhammad apa tandanya...? dan bagaimana...? bagaimana kalau kita belum tentu kefahaman tentang makrifah diri kita.. Makrifah kita dengan tuhan tentu lebih jauh lagi dengan Allah Subhana Wataala, hanya sekadar boleh bercakap dengan akal Ilmu yang ada. Fikirkanlah sedalam-dalamnya dahulu jangan selalu cepat melatah pada diri kita tanpa kita sadari, lebih lagi kita selalu cepat menghukum sesaorang tanpa kita ketahui latar belakang Ilmu sesaorng yang dikurniakan oleh Allah Subhana Wataala. lebih baik kita bermuzakarah menyelesaikan pendapat cara berdepan kerana Makam sesaorang itu tidak sama disisi Allah. Mungkin dikalangan manusia dikatakan Fasik tapi disisi Allah Habibullah ( Ingatlah sejarah Abdullah Fasik di zaman Rasullullah )Apalah keuntungan nya kita bertelagah sesama sendiri yang jahil ini yang membawa kemusnahan dan kehancuran sesama sendiri yang mengaku diri kita ini sebagai orang ISLAM yang belum tentu sah ISLAMnya sekadar pengakuan dimulut sahaja dengan rasa perasangka.Jika kita tidak tahu dan tidak dapat mengenali Tuhan dan Allah maka selagi itulah kita senantisa SYIRIK kepada Allah Subhana Wataala setiap Nafas kita turun dan naik. Manusia yang mati nya didalam SYIRIK Roh dan Jasadnya tidak akan mendapat Keredhaan Allah Subhana Wataala. ALLAH DAIM ALLAH QAIM ALLAH ALIM LILLAH ALAM renungi lah diri kita jangan bangga sangat dengan Kepandaian kita, Pangkat, Kekayaan,Kedudukka diDunia ini dengan perkara yang Mati ini. Tasbih Kita biarlah Sampai kepada Tanzih sekiranya Roh dan Jasad tidak sempurna disisi Allah apa beza nya kita mengaku beragama tetepi sama Tarafnya HAIWAN.Wallah Wa'alam Bisawab.


Klik Gambar Untuk Cepat

APA ITU WAHABI SEBENARNYA ?

AKIDAH ISLAM

AKIDAH ISLAM
INILAH AKIDAH ISLAM YANG RIWAYATKAN OLEH IMAM MUSLIM DALAM SOHIHNYA

SYEIKH ABDULLAH AL-HARARI : PAKAR HADITH ZAMAN KINI & PEJUANG AQIDAH ISLAM ZAMAN KINI

SYEIKH ABDULLAH AL-HARARI : PAKAR HADITH ZAMAN KINI & PEJUANG AQIDAH ISLAM ZAMAN KINI
Pakar Ilmu Hadith Zaman Kini Adalah Seorang Ulama Yang Beraliran Ahli Sunnah Wal Jama'ah Iaitu Al-Muhaddith Syeikh Abdullah Al-Harari. Wahhabi Yang Memusuhi Islam Dan Wahhabi Yang Membawa Ajaran Mujassimah Sangat Benci Terhadap Semua Ulama Islam Dan Mengkafirkan Umat Islam

Syeikh Abdullah Al-Harari

  • http://www.youtube.com/watch?v=3XfsIPzC4S8&NR=1

SYEIKH SAYYID 'ALAWI AL-MALIKY

SYEIKH SAYYID 'ALAWI AL-MALIKY
Beliau merupakan ulama ASWJ yg dikafirkan oleh Wahhabi. Beliau mengajar di Masjid Al-Haram Mekah di Bab As-Salam mengenai ilmu aqidah Ahli Sunnah Wal Jama'ah Al-Asya'irah. Kemudian beliau dihalau oleh Wahhabi dan dimaki oleh Wahhabi sebagai Thogout Babis Salam. Wahhabi adalah Yahudi dan pembunuh ulama Islam.

Blog Ini Telah Mencecah Lebih 1 Juta Pengunjung Dalam Masa 10 Bulan Dari Pembukaan

Min Aina Yanzuruna Ilaina?