29 October, 2008

PENGASAS AJARAN WAHHABI MENGKAFIRKAN ULAMA ISLAM (Pendedahan Eksklusif Berbukti)

Disediakan oleh: Abu Syafiq (006-012-2850578)

MUHAMMAD BIN ABDUL WAHHAB PENGASAS AGAMA WAHHABI SECARA JELAS MENGKAFIRKAN ULAMA ISLAM DAN MENGKAFIRKAN DIRINYA SENDIRI. SUMBER & RUJUKAN DIPETIK DARI KITAB KARANGAN MUHAMMAD BIN ABDUL WAHHAB SENDIRI.


NAMA KITAB: MUALLAFAAT SYEIKH MUHAMMAD BIN ABDUL WAHHAB.

CETAKAN: JAMI'AH UMMUL QURA MAKKAH AL-MUKARRAMAH.

BAHAGIAN KELIMA: AR-RASAIL ASY-SYAKHSIYYAH.

MUKASURAT: 186-187.

TEKS RASMI KENYATAAN RISALAH MUHAMMAD BIN ABDUL WAHHAB SENDIRI:

" DARIPADA MUHAMMAD BIN ABDUL WAHHAB KEPADA ORANG ISLAM YANG SAMPAI KEPADANYA KITAB AKU INI ASSALAMU'ALAIKUM WARAHMATULLAH WABARAKATUH...

AKU MEMBERITAHU KEPADA KAMU SEMUA MENGENAI DIRIKU DAN DEMI ALLAH YANG TIADA TUHAN MELAINKAN DIA, BAHAWA SESUNGGUHNYA AKU TELAH MENUNTUT ILMU DAN AKU PERCAYA BAHAWA ADA YANG MENGANGGAP AKU MEMPUNYAI ILMU MA'RIFAH TETAPI KETAHUILAH SESUNGGUHNYA AKU SEBENARNYA PADA WAKTU ITU TIDAK MENGETAHUI LANGSUNG MAKNA LA ILAHA ILLALLAH (TIADA TUHAN MELAINKAN ALLAH),

DAN AKU TIDAK TAHU LANGSUNG MENGENAI AGAMA ISLAM SEBELUM INI BEGITU JUGA GURU-GURUKU TIDAK ADA SEORANG PUN DIKALANGAN MEREKA MENGETAHUI MAKNA LA ILAHA ILLALLAH (TIADA TUHAN MELAINKAN ALLAH).

BARANGSIAPA YANG MENDAKWA KONONNYA ULAMA MENGETAHUI MAKNA LA ILAHA ILLALLAH (TIADA TUHAN MELAINKAN ALLAH) ATAUPUN MENDAKWA ULAMA ITU MENGETAHUI MAKNA ISLAM SEBELUM WAKTU INI ATAUPUN MENDAKWA ULAMA ANTARA MEREKA MENGETAHUI MAKNA LA ILAHA ILLALLAH MAKA SESUNGGUHNYA ORANG ITU TELAH MENIPU DAN BERDUSTA ".


Rujuk scan kitab di atas sebagai bukti.

Fokuskan juga pada kenyataan Pengasas agama Wahhabi ini yang bernama Muhammad bin Abdul Wahhab (MAW) bagaimana dia mengkafirkan dirinya sendiri sebelum dia mendakwa diberi ma'rifah khas oleh Allah dan dia juga mengkafirkan tuan gurunya sendiri (antara yg didakwa tuan gurunya adalah ayahnya) dan mengkafirkan ulama-ulama islam sebelum ajarannya timbul.

Ketahuilah bahawa umat Islam sememangnya mengetahui makna La Ilaha Illallah tidak sepertimana yang didakwa oleh Pengasas agama Wahhabi ini (MAW) dan pengikutnya.

Nantikan lagi ratusan pendedahan eksklusif mengenai bahaya ajaran Wahhabi diblog Abu Syafiq.

Apapun saya tetap mendoakan untuk Wahhabi...
Semoga Allah memberi hidayah kepada Wahhabi yang masih hidup.

www.abu-syafiq.blogspot.com

26 October, 2008

(video terbaru) WAHABI WAJIBKAN PENGIKUTNYA MINUM ARAK

AWAS!

WAHHABI MENYURUH UMAT ISLAM BAHKAN PENGIKUTNYA PERGI KE KEDAI ARAK DAN MINUM ARAK SAMBIL HISAP ROKOK
Pada rakaman di atas tokoh Wahhabi utama zaman ini bernama Al-'Ar'ur yang pernah kalah berdebat dengan Syeikh Hassan Al-Saqqaf telah mengarahkan perkara yang haram minaddin biddhoruroh iaitu:

Wahhabi tersebut (Al-'Ar'ur) memaksa dan menyuruh umat Nabi Muhammad minum arak (khamar) dan pergi ke kedai arak duduk dan minumlah arak. Itulah kenyataan sesat yang jelas dinyatakan oleh semua Wahhabi. Dengar sahaja suruhan Wahhabi agar kelompok mereka iaitu Wahhabi sendiri pergi minum arak.
Bukankah arak dan minum arak itu adalah perkara yg amat jelas haramnya. Bahkan orang kafir asli pun tahu ianya haram dalam agama Islam. Subhanallah.

Dalam raakaman tersebut juga tokoh Wahhabi itu melarang umat Islam masuk ke kelas-kelas pengajian Al-Quran, Sahih Bukhari dan Sohih Muslim kerana kelas pengajian tersebut TIDAK DIAJAR oleh Wahhabiyah Mujassimah Takfiriyyah.

Semoga Allah memelihara kita dari terpengaruh dengan ajaran Wahhabi kerana mereka bukan sesat dalam aqidah sahaja bahkan menyuruh pengikut mereka (wahhabi) untuk minum arak.
Rakaman di atas adalah bukti segalanya.

Wajah kekasih Wahhabi?

WAJAH MUFTI WAHHABI YANG MENGKAFIRKAN UMAT ISLAM DI TV SAMBIL TANGANNYA BERMAIN KEMALUAN SENDIRI

Rujuk bukti:
http://abu-syafiq.blogspot.com/2008/10/bicara-mufti-mufti-wahhabi-main.html

21 October, 2008

Imam Ibnu Al-Araby SUFI (Mangsa Takfir)

SYEIKHUL AKBAR MUHYIDDIN IBNU AL-'ARABIY SEORANG ULAMA SUFI YANG MENJADI MANGSA TAKFIROleh: Abu Syafiq

Ramai dikalangan penuntut ilmu yang mendapat maklumat kurang tepat mengenai Syeikh Ibnu Al-'Arabiy atau juga dikenali sebagai Syeikh Ibnu 'Arabiy (tanpa alif lam ta'rif AL), ini berlaku kerana permulaan bacaan dan maklumat mereka mengenai Syeikh tersebut diambil dari penulisan yang dibacaa sekerat-sekerat tanpa kajian yang mendalam terutama yang memfitnah Syeikh Ibnu Al-'Arabiy sebagai berakidah HULUL dan ITTIHAD sedangkan Syeikh Ibnu Al-Arabiy tersangat jauh dari akidah tersebut.


Maklumat ringkas mengenai Syeikhul Akbar Sufi Muyhiddin Ibnu Al-'Arabiy:

Beliau adalah Syeikhul Akbar Muhyuddin Ibnu Al-'Arabiy Muhammad bin 'Ali bin Muhammad bin Ahmad bin Abdullah Al-Hatimiy At-Toiy dari keturunan Abdullah bin Hatim saudara kandung kepada sahabat Nabi 'Udaiy bin Hatim.
Digelar sebagai Muhyiddin dan diberi kunyah sebagai Abu Abdillah dan juga Abu Bakar. Dikenali dengan Al-Hatimiy, At-Toiy dan juga dikenali sebagai Ibnu 'Arabiy (tanpa alim lam ta'rif AL) dan di Maghribiy beliau terkenal dengan kunyah Ibnu Al-'Arabiy(dengan alim lam ta'rif AL). Terkenal juga dengan panggilan Sultan 'Arifin dan Imam Muttaqin dan sebagainya dari gelaran yang sememangnya layak untuk beliau setelah pengkaji meneliti hakikat beliau sebenar.
Dilahirkan pada malam Isnin 17 Ramadhan tahun 560H di Andalusia. Meninggal pada tahun 638H Rahimahullah.


IBNU 'ARABIY KE IBNU AL-'ARABIY?
Kekeliruan pada gelaran beliau juga berlaku dan ini turut menunjukkan beberapa isi kandungan kitab karangan beliau juga tidak terlepas dari tokok-tambah dusta dan nista dari golongan Musyabbihah Mujassimah yg mahukan fitnah berterus terhadap umat Islam.

Gelaran atau kunyah untuk beliau setepatnya adalah IBNU AL-'ARABIY
( ابن العربي ) iaitu dengan alif lam ta'rif, apabila ditulis terdapat AL pada permulaan perkataan 'ARABIY menjadikan ejaan Al-'ARABIY atau apabila disebut secara sambung (wasal) menjadi IBNUL 'ARABIY. Ini kerana beliau sejak kecil lagi sudah terkenal dengan gelaran sedemikian ditambah pula kebanyakan bapa saudara beliau dan datuk-datuk beliau turut digelar sebagai AL-'ARABIY. Begitu juga kitab-kitab karangan beliau sendiri menulis nama sebagai IBNU AL-'ARABIY.

Ya, sememangnya disana ada seorang lagi ulama yang juga digelar sebagai IBNU AL-'ARABIY iaitu Al-Qodhi Muhammad bin Abdullah IBNU AL-'ARABIY Al-Ma'firiy Al-Malikiy lahir pada 468H pengarang kitab Qonun Ta'wil tetapi ia tidak menjadi penghalang untuk mengelarkan yang lain sebagai nama tersebut. Dalam Artikel ini hanya menceritakan Imam Ibnu Al-'Arabiy atau Ibnu 'Arabiy yang Syeikh Sufi tu atau lebih dikenali dengan Imam Muhyuddin Ibnul 'Arabiy. Tidak ada masaalah sekiranya sekejap beliau digelar sebagai IBNU 'ARABIY kemudian IBNU AL-'ARABIY pula kerana kedua-duanya adalah gelaran bagi beliau.


HULUL DAN ITTIHAD BUKAN AQIDAH IMAM IBNU AL-'ARABIY @ 'ARABIY

Akidah Hulul adalah akidah sesat yang mendakwa zat Allah berada didalam diri makhluk dan makhluk berada didalam diri Allah. Akidah Ittihad pula adalah akidah sesat yang mendakwa semua yang ada ini makhluk dan Allah adalah bersatu antara satu sama lain. Kedua-duanya lebih kurang sama dan sesat.

Manakala tuduhan akidah hulul, ittihad dan pelbagai lagi akidah batil terhadap Imam Ibnul 'Arabiy adalah satu fitnah yang membawa kepada pentakfiran antara satu sama lain dan fitnah yang besar sehingga ke hari ini. Ramai yang keliru termasuk beberapa para pengkaji dan ini penjelasan ringkas saya (Abu Syafiq) atas segala kekeliruan itu :

* Kebanyakan isi kandungan kitab-kitab Imam Ibnu Al-'Arabiy sebenarnya telah ditokok tambah dengan pengisian yang terpesong dari ajaran Islam sebenar. Ia bukanlah tulisan Imam Ibnul 'Arabiy bahkan beliau berlepas tangan dari segala itu.

Syeikh Abdul Wahhab Asy-Sya'roniy berkata dalam kitabnya berjudul Al-Yawaqit Wal Jawahir Fi 'Aqoidil Akabir m/s 9:
" Segala isi kandungan kitab Ibnul 'Arabiy yang bertentangan dengan syariat Islam dan bertentangan dengan jumhur ulama maka ketahuilah bahawa ianya adalah palsu, dusta dan ditokok-tambah oleh musuh-musuh Islam. Syeikh Sayyidy Abu At-Tohir Al-Maghribiy di Mekah juga telah memberitahu aku sedemikian dan beliau membawa kepada aku naskhah asal kitab Imam Ibnul 'Arabiy yang berjudul Al-Futuhaat Al-Makkiyah yang diterima dari naskhah asal di Madinah Quniyyah maka aku dapati isi kandungannya tidak langsung terdapat akidah yang pernah aku lihat (hulul dan ittihad) dan ianya selari dengan apa yang aku telah ringkaskan dari kitab Al-Futuhaat ".

Bagaimana Imam Ibnu Al-'Arabiy dikatakan berakidah Hulul atau Ittihad sedangkan beliau sendiri terkenal menolak akidah tersebut dan akidah-akidah batil yang lain dan beliau terkenal sebagai seorang yang menyebut kenyataan menolak kedua akidah batil tersebut dengan :
من قال بالحلول فدينه معلول، وما قال بالاتحاد إلا أهل الإلحاد


Maksud kenyataan Ibnu Al-'Arabiy tadi :
"Sesiapa yang berakidah Hulul maka agamanya terpesong, dan tidak berakidah Ittihad melainkan orang itu mulhid".
Rujuk kitab Al-Futuhaat AL-Makkiyah pada Bab Al-Asrar dan pada Bab Yang Ke 559 yang telah dinyatakan oleh Asy-Sya'roniy.
Amat jelas Imam Muhyiddin Ibnu Al-'Arabiy menolak akidah Hulul dan Ittihad.

Maka segala fitnah terhadap beliau atas tuduhan berakidah Hulul dan Ittihad hendaklah dihentikan dan perlu dibezakan antara As-Sufi Imam Muhyiddin Ibnul 'Arabiy dengan golongan yang mengaku sufi ataupun yang mengaku pengikut Imam Ibnu 'Arabiy tetapi hakikatnya sufi dan Ibnu 'Arabiy amat jauh dengan mereka.


DAKWAAN KUFUR TERHADAP IBNU AL-'ARABIY
Sememangnya ada beberapa insan yang mengkafirkan Imam Ibnu Al-'Arabiy ini atas salah anggap tulisan terpapar yang dibaca.
Pelik juga pentakfiran terhadap Imam Ibnul 'Arabiy tidak terkenal berlaku pada zaman beliau tetapi selepas puluhan tahun kematian beliau. Berbeza dengan keadaan Ibnu Taimiyah yang mana ulama Islam menghukum Ibnu Taimiah sebagai kafir terkeluar dari akidah islam adalah dari kalangan ulama Islam yang hidup dizaman Ibnu Taimiyah sendiri bahkan para tuan kadi dari keempat-empat mazhab (Hanafi, Maliki, Syafie dan Hambali) telah menghukum kufur terhadap Ibnu Taimiyah dizaman Ibnu Taimiah sendiri.

Ini juga menunjukkan penghukuman kufur/sesat terhadap Imam Ibnu 'Arabiy oleh sebahagian insan adalah tidak berbukti yang tepat, hanya sekadar melihat pada buku yang telahpun dicetak yang sememangnya telahpun ditokok-tambah oleh musuh Islam sedangkan naskhah asal kitab Imam Ibnu 'Arabiy tidak tertera akidah sesat tersebut.

Lihat sahaja bagaimana mereka mengkafirkan Imam Ibnu 'Arabiy atas dakwaan kononnya Ibnu 'Arabiy berakidah manusia itu Tuhan Tuhan juga adalah manusia lantas menuduh Ibnu 'Arabiy berkata "hamba itu adalah Tuhan" sedangkan apabila kita melihat naskah kitab asal beliau terdapat ayat yang amat berlainan pada syi'ir yang didakwa.


DAN SAYA (ABU SYAFIQ) TINGGALKAN KEPADA PEMBACA SEBAGAI BUKTI IMAM INI DIFITNAH...
DIBAWAH INI ADALAH TULISAN TANGAN NASKHAH ASAL KITAB IMAM IBNU 'ARABIY BERJUDUL AL-FUTUHAAT AL-MAKKIYAH IAITU:

الرب حق و العبد حق فياليت شعرى من المكلف
إن قلت عبد فذاك ميت أو قلت رب أنى يكلف
Bermaksud: "Tuhan itu benar (wujud) dan hamba juga wujud, Sekiranya dikatakan hamba maka pastinya akan mati dan pabila dikatakan Tuhan maka tidak mungkin Tuhan itu dipertanggungjawabkan".

Manakala tuduhan terhadap beliau telah dipalsukan isu kandungan kitabnya oleh sebahagian pengaku Salaf dengan dakwaan kononnya Ibnu 'Arabi mendakwa:

الرب رب و العبد رب ... إن قلت عبد فذاك حق
Tuduhan bermaksud: Tuhan itu adalah Tuhan dan hamba adalah Tuhan, sekiranya dikatakan kedua-duanya hamba maka ia benar".

Demikian kenyataan palsu golongan pengaku Salaf terhadap Ibnu 'Arabiy dan ini buktinya tuduhan itu adalah palsu:

Perhatikan pada perenggan yang ke 14&15 amat bercanggah dengan dakwan golongan yang mengkafirkan Imam Ibnu 'Arabiy


Semoga Allah merahmati para ulama Islam Ahli Sunnah Wal Jamaah sejati.
Kaji dan renung-renunglah.....


Disediakan oleh: Ustaz Abu Syafiq (012-28505578)

17 October, 2008

(Bicara Mufti DrMaza) Mufti Wahhabi Main Kemaluan Sambil Kafirkan umat Islam SUFI

(VIDEO) MUFTI WAHHABI RASMI INI YANG BERNAMA ABDUL 'AZIZ AL-ASYIEKH BERKETURUNAN MUHAMMAD BIN ABDUL WAHHAB MENGHUKUM UMAT ISLAM SUFI SEBAGAI KAFIR DAN SESAT SAMBIL TANGANNYA BERMAIN KEMALUAN SENDIRI DI HADAPAN KHALAYAK RAMAI DAN DIHADAPAN TV PROGRAM BERSAMA MUFTI

Video Mufti Wahhabi Mengkafirkan SUFI Sambil Bermain Kemaluan Sendiri (klik video dibawah) :

Lihat dimana tangan kanan Mufti Wahhabi yang buta tersebut ketika mengkafirkan dan menghukum sesat umat Islam sufi pada minit 0:30 - 0:35 dan pada minit 0:40 - 0:45.


Amboi...selambernya hang menghukum orang wahai Wahhabi yek... Siap main kemaluan sendiri dihadapan seluruh dunia waktu yang sama MENGKAFIRKAN umat islam pula.
Memang dasar Wahhabi!

Awal-awal lagi Allah dah tunjukkan...Subhanallah...Aksi lucah Mufti Wahhabi (DrMaza)??? satu persoalan...

16 October, 2008

FATWA KESEMUA WAHHABI KAFIRKAN SYEIKH MUHAMMAD 'ALAWI MALIKIY

BUKTI KESEMUA WAHHABI MENGKAFIRKAN SYEIKH MUHAMMAD 'ALAWI MALIKIY

Wahhabi dengan ber'tuhankan' (beridolakan) DRMAZA dan bersembunyi di belakang nama Mufti Perlis amat gemar mengkafirkan ulama. Antara ulama yang dikafirkan oleh Wahhabi adalah Syeikh Syed Muhammad 'Alawi Al-Malikiy (gambar). Wahhabi juga pernah menamakan bapa kepada Syeikh iaitu Sayyid 'Alawi Maliky sebagai SYAITAN TOGHUT BABUSSALAM hanya kerana beliau menganjar aqidah Islam di Masjid Haram di Babussalam.

Fatwa Wahhabi Perihal Syeikh Muhammad 'Alawi MalikyKeputusan Fatwa Wahhabi Terhadap Syeikh Muhammad 'Alawi MalikiyTandatangan Tokoh Wahhabi Pada FatwaFatwa rasmi Wahhabi bernombor 86 pada 11hb 11 1401H pada kali ke 16 di Thoif Syawal tahun 1400H telah menetapkan supaya Syeikh 'Alawi Maliky adalah SESAT dan PEMBUAT BID'AH dan wajib melarangnya dari menyampaikan ilmu.

Dalam fatwa itu Wahhabi telah mendakwa bahawa Syeikh Muhammad 'Alawi Maliky adalah:

1. Penyebar bid’ah sesat.
2. Pembuat khurafat-khurafat.
3. Pendakwah yang sesat.
4. Pendakwah yang menyembah berhala dan mengajak orang menyembah berhala
5. KAFIR.
6. Perokok tegar.
7. Larang orang sembahyang berjama’ah di Masjid agar tidak sembahyang terus.
8. Kumpulan bathiniyyah sesat.
9. Beraqidah sesat.
10. Pelampau agama


Dan banyak lagi.

* Pada saya ada helaian fatwa Wahhabi di atas sebanyak 8 helaian.
Wahhabi mengkafirkan anda...anda pula sujud, patuh dan membisu???!!!


www.abu-syafiq.blogspot.com

09 October, 2008

Komik Buat Wahhabi (DrMaza&al-ahkam.net)


'SAK SAK KOK' BERSAMA WAHHABI?
*


Senyum Kancil: NAJD TEMPAT FITNAHSenyum Kancil: WAHABI MEMBERONTAK
Senyum Kancil: MANFAAT UNTU SI MATI
Senyum Kancil: TERAWIH*santai

Asyeikh Asy-Syowiy Al-Maliky sifatkan WAHHABI (DrMaza) sebagai KHAWARIJ (video)

Ulama Islam sifatkan Wahhabi sebagai Khawarij perosak umat Islam dan Wahhabi disifatkan oleh ulama Islam sebagai Kumpulan Syaiton iaitu Hizbu SYAITON.


Klik pada video di atas

07 October, 2008

AL-ALBANI WAHHABI (DrMaza) TUDUH ISTERI NABI BERZINA?

WAHHABI TERMASUK TEKONG MEREKA NASIRUDDIN AL-ALBANIY KERAP MENGHINA KETURUNAN RASULULLAH SEHINGGA WAHHABI MENGHARUSKAN ZINA TERHADAP ISTERI NABI MUHAMMAD SAIDATUNA 'AISYAH RADHIYALLAHU 'ANHA
Betapa busuk hati Wahhabi dicampur dengan fatwa-fatwa sesat mereka yang menjisimkan dan menyamakan Allah dengan makhluk juga membawa fahaman hukum-hakam yang pelik dan mengkafikran umat Islam seluruhnya.

Dulu mereka membunuh keturunan Rasululla dan kini mereka berani menghina isteri-isteri Nabi Muhammad lantas Saidatuna 'Aisyah Bint Abu Bakar Asy-Syiddiq juga tidak terlepas dengan penghinaan Wahhabi yang menuduh keharusan zina dilakukan oeh isteri Nabi yang termulia ini.

Sedangkan Allah telah menafikanbya dengan mensucikan isteri-isteri Nabi dari perbuatan seperti zina, firmanNya:

انما يريد الله ليذهب عنكم الرجس اهل البيت ويطهركم تطهيرا

-----------

* AL-ALBANIY DAN SEMUA WAHHABI MENGHARUSKAN PERBUATAN ZINA BERLAKU KEPADA ISTERI-ISTERI NABI TERMASUK SAIDATUNA 'AISYAH. Rujuk kitab Wahhabi karangan Nasiruddin Al-Albaniy berjudul Al-Silsilah As-Sohihah juzuk 6 ms 26-35.

Klik Gambar Untuk Cepat

APA ITU WAHABI SEBENARNYA ?

AKIDAH ISLAM

AKIDAH ISLAM
INILAH AKIDAH ISLAM YANG RIWAYATKAN OLEH IMAM MUSLIM DALAM SOHIHNYA

SYEIKH ABDULLAH AL-HARARI : PAKAR HADITH ZAMAN KINI & PEJUANG AQIDAH ISLAM ZAMAN KINI

SYEIKH ABDULLAH AL-HARARI : PAKAR HADITH ZAMAN KINI & PEJUANG AQIDAH ISLAM ZAMAN KINI
Pakar Ilmu Hadith Zaman Kini Adalah Seorang Ulama Yang Beraliran Ahli Sunnah Wal Jama'ah Iaitu Al-Muhaddith Syeikh Abdullah Al-Harari. Wahhabi Yang Memusuhi Islam Dan Wahhabi Yang Membawa Ajaran Mujassimah Sangat Benci Terhadap Semua Ulama Islam Dan Mengkafirkan Umat Islam

Syeikh Abdullah Al-Harari

  • http://www.youtube.com/watch?v=3XfsIPzC4S8&NR=1

SYEIKH SAYYID 'ALAWI AL-MALIKY

SYEIKH SAYYID 'ALAWI AL-MALIKY
Beliau merupakan ulama ASWJ yg dikafirkan oleh Wahhabi. Beliau mengajar di Masjid Al-Haram Mekah di Bab As-Salam mengenai ilmu aqidah Ahli Sunnah Wal Jama'ah Al-Asya'irah. Kemudian beliau dihalau oleh Wahhabi dan dimaki oleh Wahhabi sebagai Thogout Babis Salam. Wahhabi adalah Yahudi dan pembunuh ulama Islam.

Blog Ini Telah Mencecah Lebih 1 Juta Pengunjung Dalam Masa 10 Bulan Dari Pembukaan

Min Aina Yanzuruna Ilaina?