17 July, 2010

Dr Asri Jahil Ayat Bughah


Fokus Pada Minit 3:20 - 3:40.

Secara jujur saya katakan dalam rakaman di atas baru-baru ini secara terang menunjukkan bahawa Asri seorang yang jahil tentang hukum Islam dan dalilnya bahkan Asri menafikan sesuatu yang dia sendiri tidak tahu apa pun. Asri turut mendakwa ayat yang menceritakan pasal bughah BUKAN ayat 9 dalam surah Al-Hujuraat itu katanya tetapi ayat lain katanya (tidak pula Asri nyatakan ayat apa). Sedangkan ayat tersebut jelas menyebut perkataan TABGHI diambil dari perkataan BU'GHAH (pemberontakan).

وَإِنْ طَائِفَتَانِ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ اقْتَتَلُوا فَأَصْلِحُوا بَيْنَهُمَا فَإِنْ بَغَتْ إِحْدَاهُمَا عَلَى الْأُخْرَى فَقَاتِلُوا الَّتِي تَبْغِي حَتَّى تَفِيءَ إِلَى أَمْرِ اللَّهِ فَإِنْ فَاءَتْ فَأَصْلِحُوا بَيْنَهُمَا بِالْعَدْلِ وَأَقْسِطُوا إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُقْسِطِينَ ﴿49:9﴾

Dari rakaman video itu walaupun Asri baru bercakap sedikit telah pun mengeluarkan kenyataan yang salah , bayangkan kalau budak ini ckp byk lg byk salah dia. Kita blh dapati dlm rakaman tersebut secara terang Asri mendakwa: "ayat itu BUKAN ayat bughah, ayat itu TIADA KAITAN dengan bughah".


Sanggahan sy (Abu Syafiq):

Ayat 9 dlm Al-Hujuraat itu memang menceritakan perihal hukum bughah dan memang ada kaitan dgn bughah.

Ibnu Qudamah dlm kitab Al-Mughni pada bab Kitab Qital Ahl Baghi (bughah) mengunakan ayat tersebut apabila mmbicarakan perihal hukum bughah. (klik sini utk rujukan)

BinBaz Mufti Wahabi (yang buta matanya) juga apabila mensyarahkan ayat tersebut menyatakan perihal bughah. (klik sini utk rujukan)

Bahkan Ibnu Taimiah (yg Asri dakwa bhw Ibnu Taimiah jadi Mujtahid sebab Allah sendiri yg pilih) pun mengunakan ayat tersebut ketika membicarakan perihal hukum bughah. Didapati juga ketika Ibnu Taimiah menceritakan ayat tersebut dia turut menyebut berkali-kali golongan yg bughah itu adalah seperti Mu'awiyah dan kuncu2nya- kata ibnu taimiah. (rujuk Majmuk Fatawa Ibnu Taimiah juzuk 6).

Dan ulama sepakat ayat tersebut memang ada kaitan dgn bughah pasal ada perkataan TABGHI yg bererti mereka yang bughah. So, Asri ni ambil ilmu dari siapa sehingga Asri katakan bahawa : "ayat itu BUKAN ayat bughah, ayat itu tiada kaitan dgn bughah". ??!! dari roh muhammad bin abdul wahhab kah? atau dari wahabi yg masuk UMNO baru2 n utk rosakkan UMNO dr dlm?

2- Berkaitan dgn Saidatuna 'Aisyah beliau tidak menyertai mana2 peperangan pun beliau hanya berada disalahsatu tempat antara 2 pihak yg berperang. 'Aisyah tidak turut berperang.

Mohd Asri bi Abdul Talib yang menukar nama ayahnya kepada Zainul Abidin waktu yang sama mengharamkan umat Islam menukar nama bapa masing2 merupakan seorang pengkhianat kepada ajaran Islam.

No comments:


Klik Gambar Untuk Cepat

APA ITU WAHABI SEBENARNYA ?

AKIDAH ISLAM

AKIDAH ISLAM
INILAH AKIDAH ISLAM YANG RIWAYATKAN OLEH IMAM MUSLIM DALAM SOHIHNYA

SYEIKH ABDULLAH AL-HARARI : PAKAR HADITH ZAMAN KINI & PEJUANG AQIDAH ISLAM ZAMAN KINI

SYEIKH ABDULLAH AL-HARARI : PAKAR HADITH ZAMAN KINI & PEJUANG AQIDAH ISLAM ZAMAN KINI
Pakar Ilmu Hadith Zaman Kini Adalah Seorang Ulama Yang Beraliran Ahli Sunnah Wal Jama'ah Iaitu Al-Muhaddith Syeikh Abdullah Al-Harari. Wahhabi Yang Memusuhi Islam Dan Wahhabi Yang Membawa Ajaran Mujassimah Sangat Benci Terhadap Semua Ulama Islam Dan Mengkafirkan Umat Islam

Syeikh Abdullah Al-Harari

  • http://www.youtube.com/watch?v=3XfsIPzC4S8&NR=1

SYEIKH SAYYID 'ALAWI AL-MALIKY

SYEIKH SAYYID 'ALAWI AL-MALIKY
Beliau merupakan ulama ASWJ yg dikafirkan oleh Wahhabi. Beliau mengajar di Masjid Al-Haram Mekah di Bab As-Salam mengenai ilmu aqidah Ahli Sunnah Wal Jama'ah Al-Asya'irah. Kemudian beliau dihalau oleh Wahhabi dan dimaki oleh Wahhabi sebagai Thogout Babis Salam. Wahhabi adalah Yahudi dan pembunuh ulama Islam.

Blog Ini Telah Mencecah Lebih 1 Juta Pengunjung Dalam Masa 10 Bulan Dari Pembukaan

Min Aina Yanzuruna Ilaina?