04 August, 2011

Aizam pegawai JAKON sebar akidah pelik? KP JAKIM sanggah?Bukan kesemua perkataan atau apa-apa perkara disandarkan kepada Allah itu adalah sifat Allah. Tidak. Dalam nas-nas Al-Quran dan Al-Hadith terdapat banyak sandaran sesuatu kepada Allah. Tetapi bukanlah setiap sesuatu yang disandarkan kepada Allah itu adalah sifatNya. Tidak. Contoh : Allah menyandarkan pada dirinya perkataan ROH tetapi tidak boleh kita katakan sifat Allah itu berroh atau zat Allah mempunyai roh. Begitu juga perkataan-perkataan yang lain yang disandarkan kepada Allah seperti RUMAH Allah, LUPA dan selainnya walaupun ia disandarkan kepada Allah tetapi ia BUKAN lah ia sifat bagi Allah.

Perkara ini perlu di tadqiq / diteliti dengan displin ilmu akidah yang mendalam. Bukan dengan hanya seseorang itu menjumpa nas yang menyandarkan sesuatu kepada Allah lantas secara melulu didakwa perkara itu adalah sifat Allah pula. Allah melarang kita menyatakan sesuatu pada Allah apa yang kita tidak tahu.

Sedihnya ada beberapa manusia yang mengaku sebagai pegawai penyelidik akidah yang hebat malangnya menyandarkan pada Allah itu sifat yang tidak layak bagiNya seperti sifat berKAKI, sifat beranggota dan sebagainya.

Sedangkan Ketua Pengarah JAKIM sendiri (mantan) Dato Wan Mohamed menyatakan bahawa KAKI & sifat-sifat anggota yang lain bukanlah sifat bagi Allah yang maha Esa bahkan beliau menafikan sama sekali sifat KAKI itu bagi Allah dan ini adalah penafian yang benar. Bukti:
Klik pada gambar untuk besarkan

Rujuk UTUSAN


Aizam pegawai JAKON sebar akidah pelik

Setelah penjelasan mantan Ketua Pengarah JAKIM Dato' Wan Mohamed tentang sifat Allah tadi dengan penjelasan yang baik walaupun pada isu yang berbeza maka didapati pula ada pegawai JAKON yang mengaku hebat dalam skop kerjanya dengan sewenang-wenangnya kerap menghukum orang lain sebagai pelampau/berlebih lebihan/perlu ditentang dan sebagainya atas alasan kononnya fahaman lain adalah tidak sesuai dengan keadaan Islam. Ok. jika fahaman yang berlainan dengan kamu itu tidak sesuai, mengapa pegawai JAKON ini menghukum pula ke atas jemaah Islam lain dengan hukum yang bukan-bukan? Adakah disebabkan kamu seorang pegawai maka dengan senang-mudah menghukum fahaman Islam yang tidak selari dengan kamu agar disekat??

Ok.Sekarang mari kita lihat pula sejauh mana fahaman dan penyebaran ajaran yang dilihat ganjil lagi pelik yang disampaikan oleh pegawai JAKON ini. Akibat pegawai JAKON ini suka menghukum orang lain tiba-tiba didapati pegawai JAKON inilah pula yang mengajar akidah pelik lagi ganjil.


Gambar Hiasan semata-mata (tiada kaitan langsung)

Aizam pegawai JAKON ini dipercayai dengan jelas kerap menyebarkan fahamannya di masjid-masjid & surau-surau antaranya;

1- Mengajar satu fahaman yang telahpun difatwakan menyeleweng oleh Dar Ifta Mesir iaitu dia mengajar Tauhid 3 mengikut fahaman yang salah (bukan pemahaman yang betul).

2- Mendakwa orang kafir dan musyrik kebanyakannya beriman kepada Allah. Sedangkan Allah ta'ala sendiri menyatakan orang kafir dan musyrik itu TIDAK beriman pun.

3- Mendakwa sesiapa yang mentakwil Istawa bagi Allah itu kepada Istiila (menguasai) maka orang itu tidak sah iman & menjadi kafir.


Sumber dipetik dari ajaran buku yang diajar oleh pegawai tersebut.

Maka dengan ini diminta agar semua pihak berhati-hati agar jangan biarkan orang yang dikatakan membawa fahaman yang pelik dan ganjil ini bersenang-lenang menghukum orang dengan melampau/ganas/perlu disekat dan sebagainya tetapi waktu yang sama dia sendiri pula dipercayai menyebarkan fahaman yang ganjil lagi pelik berbeza dengan fahaman Ahli Sunnah Wal Jama'ah di Malaysia.

Wassalam.

Oleh: pegawaibetul098796675@yahoo.com

No comments:


Klik Gambar Untuk Cepat

APA ITU WAHABI SEBENARNYA ?

AKIDAH ISLAM

AKIDAH ISLAM
INILAH AKIDAH ISLAM YANG RIWAYATKAN OLEH IMAM MUSLIM DALAM SOHIHNYA

SYEIKH ABDULLAH AL-HARARI : PAKAR HADITH ZAMAN KINI & PEJUANG AQIDAH ISLAM ZAMAN KINI

SYEIKH ABDULLAH AL-HARARI : PAKAR HADITH ZAMAN KINI & PEJUANG AQIDAH ISLAM ZAMAN KINI
Pakar Ilmu Hadith Zaman Kini Adalah Seorang Ulama Yang Beraliran Ahli Sunnah Wal Jama'ah Iaitu Al-Muhaddith Syeikh Abdullah Al-Harari. Wahhabi Yang Memusuhi Islam Dan Wahhabi Yang Membawa Ajaran Mujassimah Sangat Benci Terhadap Semua Ulama Islam Dan Mengkafirkan Umat Islam

Syeikh Abdullah Al-Harari

  • http://www.youtube.com/watch?v=3XfsIPzC4S8&NR=1

SYEIKH SAYYID 'ALAWI AL-MALIKY

SYEIKH SAYYID 'ALAWI AL-MALIKY
Beliau merupakan ulama ASWJ yg dikafirkan oleh Wahhabi. Beliau mengajar di Masjid Al-Haram Mekah di Bab As-Salam mengenai ilmu aqidah Ahli Sunnah Wal Jama'ah Al-Asya'irah. Kemudian beliau dihalau oleh Wahhabi dan dimaki oleh Wahhabi sebagai Thogout Babis Salam. Wahhabi adalah Yahudi dan pembunuh ulama Islam.

Blog Ini Telah Mencecah Lebih 1 Juta Pengunjung Dalam Masa 10 Bulan Dari Pembukaan

Min Aina Yanzuruna Ilaina?