07 October, 2011

Teguran Abu Syafiq Buat Abu Anas (Dr Abd Basit)Assalamu'alaikum.

Saya ditanya banyak kali antaranya melalui email berkaitan seorang yang bergelar Ustaz Abu Anas yang mana beliau adalah bernama Abdul Basit Bin Abdul Rahman bekas pelajar di negara Saudi Arabia ini adakah dia seorag Wahhabi atau Sunni kerana dilihat penyoal dia mengajar kitab-kitab pondok Ahli Sunnah tetapi memasukkan unsur-unsur fahaman Wahhabi.

Maka saya akan hanya menjawab secara ringkas berkaitan lelaki ini dan saya ingin menegaskan bahawa saya TIDAK menuduh dia seorang Wahhabi Musyabbihah atau Pelampau Wahhabiyah secara melulu.

ABU ANAS ABDUL BASIT BIN ABDUR RAHMAN DAKWA BERDOA MENGHADAP KE KUBUR NABI KETIKA ZIARAH BAGINDA ADALAH BID'AH SESATKenyataan Abu Anas Abd Basit Abd Rahman
Untuk kali ini (1) saya ingin membetulkan tanggapan dan kenyataan Abu Anas tersebut yang mendakwa (perbuatan menziarahi kubur atau makam Nabi Muhammad Sollallahu 'alaihi Wasallam dan berdoa di makam baginda sambil menghadap ke arah makam baginda adalah perbuatan salah & BID'AH yang sengaja diada-adakan). Rujuk juga tulisannya dalam buku berjudul PANDUAN ms 82 nom 53.

Ulasan saya Abu Syafiq:

1- Antara fahaman melampau adalah gemar menghukum bid'ah ke atas amalan umat Islam yang mempunyai dalil keharusannya. Kelihatan Abu Anas terlau cepat menghukum atau menyatakan sesuatu itu sebagai sesat (bid'ah) tanpa merujuk kepada dalil yang mengharuskan perbuatan berdoa mengHadap ke makam Nabi dan Abu Anas turut TIDAK menyatakan satu dalilpun menyokong penghukumannya juga tiada pula dinukilkan kenyatan ulama muktabar pun yang menyatakan perbuatan berdoa menghadap makam Nabi itu sebagai Bid'ah sesat.

2- Berdoa kepada Allah dengan menghadap ke makam Nabi bagi yang menziarahi baginda adalah perbuatan yang tidak ada larangan dan juga ia TIDAK wajib maka jika dilakukan ia harus bahkan mustahab (digalakkan). Dalam Mazhab Maliki, Hambali dan Asy-Syafie' digalakkan berdoa menghadap makan Nabi Muhammad sollallahu alaihiwasallam dan juga dalam Musnad Abu Hanifah pada kitab Haji daripada Nafi' bin Umar Radhiyallahu 'anhu berkata adalah sesuatu dari Sunnah dengan kamu menghadap ke kubur Nabi. Maka jika sesorang muslim itu melakukannya maka tidak boleh dihukum sebagai bid'ah sesat seperti perbuatan fahaman Wahhabi yang mendakwa perbuatan berdoa kepada Allah menghadap ke kubur itu adalah SYIRIK.3- Abu Anas yang belajar di Saudi melaLui biasiswa Saudi juga perlu tahu bahawa Raja Abdullah Raja Saudi Arabia juga berdoa menghadap kubur Nabi Muhammad dalam keadaan membelakangi kiblat dihadapan seluruh tokoh pimpinan Saudi dan para 'ulama' Saudi. Jika benar Abu Anas mahu menolak Bid'ah yg didakwanya ini maka ABu Anas perlu berhadapan dengan Raja Saudi dan bagitau dia bahawa perbuatannya itu merupakan Bid'ah !.Dengan penuh sifat mahabbah saya menyeru agar Abu Anas bertaubat dari kenyataannya tersebut yang menghukum perbuatan berdoa dengan menghadap ke makam Nabi ketika menziarahi baginda sebagai SALAH & BID'AH yang SESAT.

Wassalam.
Ustaz Abu Syafiq 019-3801979 (Abu Anas boleh call saya untuk diskusi secara ilmiah dan beradab)

No comments:


Klik Gambar Untuk Cepat

APA ITU WAHABI SEBENARNYA ?

AKIDAH ISLAM

AKIDAH ISLAM
INILAH AKIDAH ISLAM YANG RIWAYATKAN OLEH IMAM MUSLIM DALAM SOHIHNYA

SYEIKH ABDULLAH AL-HARARI : PAKAR HADITH ZAMAN KINI & PEJUANG AQIDAH ISLAM ZAMAN KINI

SYEIKH ABDULLAH AL-HARARI : PAKAR HADITH ZAMAN KINI & PEJUANG AQIDAH ISLAM ZAMAN KINI
Pakar Ilmu Hadith Zaman Kini Adalah Seorang Ulama Yang Beraliran Ahli Sunnah Wal Jama'ah Iaitu Al-Muhaddith Syeikh Abdullah Al-Harari. Wahhabi Yang Memusuhi Islam Dan Wahhabi Yang Membawa Ajaran Mujassimah Sangat Benci Terhadap Semua Ulama Islam Dan Mengkafirkan Umat Islam

Syeikh Abdullah Al-Harari

  • http://www.youtube.com/watch?v=3XfsIPzC4S8&NR=1

SYEIKH SAYYID 'ALAWI AL-MALIKY

SYEIKH SAYYID 'ALAWI AL-MALIKY
Beliau merupakan ulama ASWJ yg dikafirkan oleh Wahhabi. Beliau mengajar di Masjid Al-Haram Mekah di Bab As-Salam mengenai ilmu aqidah Ahli Sunnah Wal Jama'ah Al-Asya'irah. Kemudian beliau dihalau oleh Wahhabi dan dimaki oleh Wahhabi sebagai Thogout Babis Salam. Wahhabi adalah Yahudi dan pembunuh ulama Islam.

Blog Ini Telah Mencecah Lebih 1 Juta Pengunjung Dalam Masa 10 Bulan Dari Pembukaan

Min Aina Yanzuruna Ilaina?