19 July, 2012

SALAM RAMADHAN 1433H


SELAMAT BERPUASA DI BULAN MULIA RAMADHAN AL-MUBARAK AL-KARIM
1433H/2012M DARI USTAZ ABU SYAFIQ AL-ASY'ARY

PUASA (maklumat asas)

1- Setiap muslim yang mukallaf wajib berpuasa pada bulan Ramadhan. 
2- Adapun orang yang sedang haid atau nifas, puasanya tidak sah dan keduanya wajib mengqada puasa yang mereka tinggalkan.

3- Bagi orang musafir dalam perjalanan yang mencapai jarak qasar (قصر), dia boleh berbuka [tidak berpuasa] walaupun perjalanan tersebut tidak memberatkannya, demikian juga bagi orang yang sakit, hamil atau ibu yang menyusukan anak jika berasa berat dan sukar apabila dia berpuasa, maka mereka boleh berbuka tetapi wajib mengqada puasa yang mereka tinggalkan.

4- Diwajibkan bagi orang yang berpuasa hendaklah berniat pada setiap hari. Niat tersebut wajib dilakukan pada malam hari[1] dan wajib ditentukan niatnya. 

5- Orang yang berpuasa wajib menahan diri daripada:

1.    Melakukan jimak,
2.    Istimnak / Onani, [mengeluarkan mani dengan tangan].
3.    Muntah dengan sengaja,
4.    Murtad,
5.    Memasukkan sesuatu sampai ke dalam kerongkong kecuali air liur yang suci dalam mulutnya,
6.    Tidak gila, walaupun seketika,
7.    Tidak pengsan selama satu hari penuh.

6- Tidak sah puasa yang dilakukan pada dua hari raya Aidil Fitri dan Aidil Adha, hari-hari tasyriq 11, 12, 13 Zulhijjah, separuh terakhir dari bulan syaaban, pada hari syak [30 syaaban], kecuali dia menyambung puasa yang biasa dilakukan pada hari-hari sebelumnya, atau kerana puasa qada atau nazar atau puasa yang biasa dia lakukan seperti puasa isnin dan khamis.

7- Orang yang membatalkan puasanya pada bulan Ramadhan tanpa ada kelonggaran yang diberikan oleh syarak (رخصة) dengan melakukan jimak, maka dia berdosa dan wajib mengqada puasa tersebut dengan segera setelah Aidil Fitri serta diwajibkan kepadanya membayar kafarah seperti kafarah Zhihar, iaitu memerdekakan hamba, apabila dia tidak mampu maka berpuasa dua bulan berturut–turut, apabila dia tidak mampu maka dia perlu memberi makan 60 orang miskin, masing–masing sebanyak satu mud biji gandum atau makanan asasi di daerah tersebut. Satu mud adalah bersamaan dua tapak tangan orang yang sederhana.


[1] Waktu niat bermula dari terbenamnya matahari sehingga sebelum naik fajar sadiq.

Klik Gambar Untuk Cepat

APA ITU WAHABI SEBENARNYA ?

AKIDAH ISLAM

AKIDAH ISLAM
INILAH AKIDAH ISLAM YANG RIWAYATKAN OLEH IMAM MUSLIM DALAM SOHIHNYA

SYEIKH ABDULLAH AL-HARARI : PAKAR HADITH ZAMAN KINI & PEJUANG AQIDAH ISLAM ZAMAN KINI

SYEIKH ABDULLAH AL-HARARI : PAKAR HADITH ZAMAN KINI & PEJUANG AQIDAH ISLAM ZAMAN KINI
Pakar Ilmu Hadith Zaman Kini Adalah Seorang Ulama Yang Beraliran Ahli Sunnah Wal Jama'ah Iaitu Al-Muhaddith Syeikh Abdullah Al-Harari. Wahhabi Yang Memusuhi Islam Dan Wahhabi Yang Membawa Ajaran Mujassimah Sangat Benci Terhadap Semua Ulama Islam Dan Mengkafirkan Umat Islam

Syeikh Abdullah Al-Harari

  • http://www.youtube.com/watch?v=3XfsIPzC4S8&NR=1

SYEIKH SAYYID 'ALAWI AL-MALIKY

SYEIKH SAYYID 'ALAWI AL-MALIKY
Beliau merupakan ulama ASWJ yg dikafirkan oleh Wahhabi. Beliau mengajar di Masjid Al-Haram Mekah di Bab As-Salam mengenai ilmu aqidah Ahli Sunnah Wal Jama'ah Al-Asya'irah. Kemudian beliau dihalau oleh Wahhabi dan dimaki oleh Wahhabi sebagai Thogout Babis Salam. Wahhabi adalah Yahudi dan pembunuh ulama Islam.

Blog Ini Telah Mencecah Lebih 1 Juta Pengunjung Dalam Masa 10 Bulan Dari Pembukaan

Min Aina Yanzuruna Ilaina?